2010. szeptember 24., péntek

Nemes Nagy Agnes - Gondolj rám virág verselemzés

nemrég ezt a verset tanultuk :) és verselemzést irattak velünk :) és mivel nem találtam semmit a neten magamnak kellett megirnom:( ezért írom le az én verselemzésem , hogy másnak legalább inspirációt adjak:)

Nemes Nagy ágnes a XXik század egyik meghatározó költôje.
1922 január 3-án született Budapesten. Diákkorátol kezdve publikalt folyoiratokban , irt verseket.
Mindvegig sajat nevet hasznalta.
A vers cime "A gondolj-ram-virag" meghittseget, nyugalmat sugaroz es felfedi a vers temajat is. A koltonot a vers megirasahoz a nefelejcs viragnev ihlethette.A vers szerelmi vers hangulatot idez bennunk.
A versben elso olvasas utan meglepoen sok az ellentet, amelyek lassan felszamolodnak miutan az olvaso tobbszor is elolvassa a verset.
A versben a koltono egy altala elkepzelt viragrol ir amely az o kepzelete szerint barna-kek . Ez a ket szin jelentheti az annyira ahitott szemely szeme es haja szinet is , de mindket szin a nyugalmat jelkepezi.
A vers vegen megszolalnak a viragok: a nefelejcs nemet mond , mig a gondolj-ram igen:), melet 2szer meg is ismetel. Ettol a versnek pozitiv hangulata lesz. A nefelejcs neve tulajdonkeppen egy paracs amely kemenynek hat ezert a koltono az annal sokkal lagyabb gondolj ram-ot hasznalja .Az olvaso szamara kellemes elmenyt nyujt ez a vers:)

7 megjegyzés:

 1. koszike:D hasznos :D :) egyebkent jo a blog:D

  VálaszTörlés
 2. Gryllus Vilmos megzenésítette.

  http://www.youtube.com/watch?v=YSKd05lchNM

  VálaszTörlés
 3. milyen szerepe van a versben a szineknek ?

  VálaszTörlés
 4. huha bocs h keson valalszolok:) a versben a szinek jelkepezhetik az erzesek ( kek-nyugalom, barna-ragaszkodas) vagy jelolhetik a szem , vagy haj szinet a szeretett szemelynel

  VálaszTörlés
 5. ez a blog nagyon jo koszi:D

  VálaszTörlés
 6. szia!nagyon jo a blog es koszi a verselemzest,nagyon jol fogott:)

  VálaszTörlés
 7. Mejikek az ellentetek elso latasra???

  VálaszTörlés